Тысячелетний Глухов




Доля підприємства (Просмотров 4609 | Комментариев 3)

Доля підприємства: Закономірна випадковість, або соціальний результат?


Нове підприємство – нові сподівання і надії. В районному центрі Глухів Сумської області м’ясокомбінат був фактично ліквідований упродовж останніх років. Невже підприємство стало жертвою у внутрішній «холодній війні» за переділ власності в Україні?

Підбірка вже історичних і деякою мірою скандальних матеріалів, що нижче, можливо допоможе відповісти на подібні питання:


- У нашому місті почалося спорудження нового м’ясокомбінату. Яким буде нове підприємство? — З такими запитаннями звернувся наш кореспондент до директора м’ясокомбінату, що будується, В. П. Заболотного.

Майбутній м’ясокомбінат буде потужним підприємством. Він розрахований на виробництво 50 тонн м’яса та 5 тонн ковбаси за зміну. Постачальниками сировини будуть усі північні райони Сумської області, а також деякі інші райони сусідніх областей. Він буде обладнаний найновітнішим устаткуванням, автоматами і напівавтоматами, що дозволить випускати широкий асортимент продукції. Так, наприклад, комбінат вироблятиме ковбаси твердого копчення, напівкопчені, сосиски, сардельки,напівфабрикати: котлети, пельмені, рагу, супові набори, м’ясо порційне, фасоване, тощо. Комбінат займатиме площу 10 гектарів. Тут працюватиме до 800 чоловік. Тільки один головний корпус займатиме площу 1, 5 Га. Крім того тут буде ще багато різних допоміжних приміщень. Після введення їх в дію розпочнеться будівництво цеху по переробці птиці та кролів.

Зараз на будівельному майданчику йде спорудження гуртожитків для будівельників, а також нульового циклу головного корпусу і допоміжних приміщень. Здійснюють його робітники управління «Глухівхімбуд». Відмінно трудиться бригада бетонників Володимира Гов’яза, яка веде роботи на нульовому циклі. Нещодавно бригада завершила фундамент під карантин ізолятор, блок допоміжних цехів та залізничну платформу. Добре організував роботу майстер Василь Вовк. Під його керівництвом будівельники здали субпідрядникам з першого пред’явлення п’ятдесят фундаментів під адміністративно-побутовий корпус. Будуть споруджені 70-квартирний житловий будинок і 120-квартирний будинок готельного типу… .

…Однак у будівельників ще є багато невирішених питань. На майданчику не вистачає цегли, збірного залізобетону, цементу, чавунних труб для каналізації та водопроводу. Через це субпідрядні організації не можуть виконувати робіт по монтажу збірного залізобетону. Виділені кошти освоюються дуже повільно. Але будівельники прагнуть до того, щоб подолати всі труднощі і швидкими темпами розгорнути будівництво.
(«М’ясокомбінат. Яким він буде?» ; Газета «Народна трибуна», 23 серпня 1975 року.)


В турботах промайнуло 25 років. Глухівський м’ясокомбінат дійсно потужне, крупне підприємство. Вражає площа підприємства – 10 гектарів, на якій розташовано багато великих виробничих корпусів. Але за розповідями, на повну потужність комбінат майже ніколи не працював.

- Закрите Акціонерне Товаристство з іноземними інвестиціями «Глухівський м’ясопереробний комбінат» почало новий виток розвитку. Саме з питаннями становлення цього підприємства… і планами його подальшого розвитку ми звернулися до Лариси Федорівни Бочоришвілі, першого заступника директора з виробництва:

- Як фірма «ДС. Інвестмент» стала власником м’ясокомбінату?

- У зв’язку з тим, що ВАТ « Глухівський м’ясокомбінат» не зміг розрахуватися за спожиті енергоносії, арбітражним судом на початку 1998 року було прийнято рішення про банкрутство м’ясокомбінату. Але потенційно ще проглядалися непогані показники росту виробництва І ліквідаційна комісія надала шанс для погашення боргів. Основну частину продукції м’ясокомбінат реалізовував у Росії, але серпнева економічна криза 1998 року розбила всі надії, почався спад виробництва. Ліквідаційна комісія почала шукати потенційних інвесторів. Якщо такі й знаходилися, то вивчивши економічні розрахунки комбінату, відмовлялися. До того ж в області на той час існувало вісім конкурентоспроможних м’ясокомбінатів.

Час минав. Вийшов юридичний парадокс: М’ясокомбінат оголошено банкрутом, а держава в той час виставила його акції на українські аукціони. Киівська фірма «ДС. Інвестмент» , не знаючи того, що м’ясокомбінат — банкрут, придбала 25% акцій на суму 140 тис. гривень. Після шоку почала переговори з ліквідаційною комісією, яка запропонувала викупити майно і організувати виробництво. Фірма погодилася і у вересні минулого року у Києві було зареєстроване нове підприємство, в яке вкладено 50% капіталу приватного інвестора, громадянина Великобританії, а другу частину вклала фірма «ДС. Інвестмент» з правом оперативного керівництва.


Що сталося з колективом? Як він адаптувався до нових умов?

Загальна кількість працюючих до реорганізації підприємства становила до 300 чоловік. Всі працівники були звільнені, розраховані, а потім фірма по новому набирала штат, але кістяк фахівців залишився тим же. Що стосується заробітної плати, то вона підвищена майже вдвічі, виплачується без затримок. Такого явища, як крадіжки, не існує, тому що люди тримаються за роботу. М’ясо намагаємося переробляти і реалізовувати на місці. Сировину закуповуємо в селах району, сусідніх районах.
Працюємо тільки в напрямку повної переробки…. … Зараз розширився наш асортимент. Випускаємо до 25 найменувань ковбасних виробів. Робимо й делікатесні товари – це копченості, балики, шийки, які користуються попитом. Намагаємося забезпечувати якість ковбасних виробів. Працюємо тільки на натуральній, без хімічних добавок сировині. Поки що ми працюємо на старому обладнанні, але ведуться переговори з ведучими австрійськими та німецькими фірмами щодо закупівлі нового технологічного обладнання. Для високопродуктивного виробництва потрібен певний температурний режим, тому планується до весни перевести котельну на газове опалення.

Крім ковбасних виробів програмуємо виробництво консервів. Зараз виробництво ковбаси йде нам на збитки, тому що не беремо грошей за транспортні послуги, а для оптового покупця робимо знижку 10%. Поки що, чесно кажучи, репутація діяльності старого м’ясокомбінату нам не на користь, тому працюємо на авторитет, з намаганням, щоб люди в нас повірили, завойовуємо довіру у торгівельних організацій.
(«Новий виток розвитку м’ясокомбінату» Сергій Письмак; Газета «Глухівщина» , 9 лютого 2000 року. )


Нове підприємство зареєстроване в м. Київ, відповідно податки йшли в столицю, а не сплачувалися по місцю знаходження підприємства. Це явно не сприяло розвитку відносин на місцевому рівні. Крім того, невідомо, що можна сказати про конкуренцію між м’ясокомбінатами, коли їх більше восьми в області.

- Напередодні професійного свята – дня працівників харчової промисловості кореспонденти «Глухівщини» завітали до ЗАТ «Глухівський м’ясопереробний комбінат». Трудовому колективу цього підприємства дійсно є чим похвалитися. У порівнянні з минулим роком об’єм виробництва ковбасних виробів зріс у півтора рази. Більше того, майже вдесятеро зросло виробництво м’яса, що звичайно вплинуло на збільшення прибутків підприємства. Тільки за останні 10 місяців виробництво продукції збільшилось у грошовому виразі з 3, 8 млн.грн. до 10 млн. грн. За окремі місяці вдалося виробити м’ясоковбасних виробів на суму 2 млн. Середня заробітня плата за останні півроку збільшилась на 30 відсотків.

- «Запорука таких досягнень» — коментує директор Глухівського м’ясопереробного комбінату Надія Василівна Іванова, — полягає у простій істині, коли досягається баланс якості та ціни. Основний принцип нашого виробництва саме є якість м’яса та ковбасних виробів виключно на натуральній основі. Вироби глухівських м’ясоробів… охоче купують в Києві, Сумах, Недригайлові, Тернах, Шостці, Путивлі, Кролевці, Бурині, де теж розташовані торгівельні точки Глухівського м’ясопереробного комбінату. Чимала частина готової продукції експортується до ближнього зарубіжжя. Її знають в Москві та Санкт-Петербурзі. Із закупівлею сировини проблем теж немає. Прозора цінова політика та вчасні розрахунки приваблюють здавачів худоби.

Консервна лінія по виготовленню тушонок, яка працює на комбінаті трохи більше півроку, вже випробувала себе на міцність. Тільки до військових частин Збройних сил України за останні п’ять місяців надійшло близько 375 тис. півкілограмових банок тушонки з яловичини.

Зараз підприємство займається покращанням умов як для роботи, так і відпочинку працівників. Ремонтується адміністративний корпус, побутові приміщення, паралельно ведеться будівництво басейну, сауни, більярдної. На завершальній стадії знаходиться підготовка необхідної документації щодо переробки сировини, яка буде надходити до вітчизняних фармацевтичних підприємств, що вироблятимуть но-шпу. Цей проект за угорсько-німецькою технологією передбачає розміщення високотехнологічного обладнання на території комбінату з наданням додаткових робочих місць глухівчанам. Крім того обігові кошти вкладено у заміну старого обладнання в цеху первинної обробки сировини на сучасне і більш ефективне. Не за горами здійснення задуму щодо розведення норок, песців, чорнобурок на території м’ясокомбінату… .
(«Якість – запорука успіху торгівельної марки «Гаврюша»; Газета «Глухівщина», 19 жовтня 2002 р.)


В м. Глухів на початку 2003 р. відбувся традиційний конкурс «Професіонал року», на якому переможцем за 2002 р. була визнана генеральний директор ЗАТ «Глухівський м’ясопереробний комбінат» Н. В. Іванова. Через деякий час до підприємства були пред’явлені обвинувачення. За чутками консерви виробництва Глухівського м’ясокомбінату були неналежної якості в одній з військових частин. Це, вірогідно, й стало причиною скандалу і перевірки підприємства відповідними органами. Однак розповідали, що ці консерви до того зберігалися в неналежних умовах. На жаль, за словами місцевих жителів, все ж таки були «штрихи» в функціонуванні м’ясокомбінату, що вказували, як мінімум, на можливу неакуратність тощо. Наприклад виробниче сміття, у тому числі шматки шкур тварин і т. п., можна було виявити викинутим машиною неподалік підприємства, в полі.

- СУМЫ. Прокуратурой Сумской области возбуждено уголовное дело по статье 227 и части 2 статьи 364 Уголовного кодекса Украины в отношении должностных лиц ЗАО «Глуховский мясоперерабатывающий комбинат». В результате проверки установлено, что на протяжении 2003 года руководители комбината, злоупотребляя служебным положением, допустили факт изготовления и реализации некачественной продукции. Десять тысяч банок мясных консервов сомнительного качества предназначалось для военнослужащих погранвойск Украины. На комбинате также были выявлены грубые нарушения санитарных норм. Прокуратура проводит следствие, а работа мясоперерабатывающих цехов приостановлена.
(«Нарушения на мясокомбинате» Юридическая практика. Газета украинских юристов. №32(294) от 12.08.03.)


 — Ще на початку літа 2003 року ЗАТ «Глухівський м’ясопереробний комбінат» через порушення певних санітарно-гігієнічних норм, які були встановлені відповідними службами, був вимушений призупинити свою діяльність. І ось останні два місяці комбінат знову відновив виробництво. Підприємством керує новий генеральний директор – Микола Миколаєвич Ніколєнко, з яким інтерв’ю для читачів газети:

- Миколо Миколаєвич, мабуть, щоб знову запустити виробництво, довелось докласти чимало зусиль, змінити в якійсь мірі структуру управління і підходи до роботи?
- Так. Ми ще й сьогодні вирішуємо ряд питань, які заважають функціонувати м’ясопереробному комбінату на більшу потужність. Саме місце розташування і план конструкції комбінату не зовсім відповідають вимогам сьогодення… . … Що до структури управління, то вона майже не змінилась. Як і раніше працює служба закупівлі і збуту, інженерна служба, лабораторія і ветслужба. А от підхід до роботи, який був на підприємстві раніше, мене не влаштував. Тому відбулась зміна в керівних ланках, штату ветслужби. Я, як керівник підприємства, головним на роботі вважаю культуру виробництва, високу якість продукції, належний товарний вигляд і асортимент.

- Що на сьогодні вдалося зробити в цьому напрямку?
- По перше вдалося навести порядок, зміцнити дисципліну. … У цехах підприємства чистота, дотримуються всі необхідні вимоги щодо переробки м’яса. На сьогодні працює цех забою, обвалки м’яса, морозильний цех. Ми реалізовуємо поки що тільки заморожену продукцію – м’ясо, субпродукти. Особливо цінується так зване блочне м’ясо – заморожене м’ясне філе в поліетиленових пакетах. За місяць комбінат переробляє більше 100 тонн м’яса. Це ті об’єми, які були до закриття підприємства.

З реалізацією у нас проблем немає. Все, що виробляємо, в нас закуповують. М’ясо в блоках, туші користуються значним попитом у великих містах – Києві, Харкові, Москві. Також є замовники на субпродукти. Кістки на виготовлення желатину замовляють Полтавські переробні підприємства. Також в місті є дві торгові точки комбінату, де споживачі можуть придбати субпродукти, м’ясо, фарш. Заробляючи кошти ми маємо змогу поступово розрахуватися з боргами по окремим платежам, віддати людям заробітну плату…. Ми займаємося переробкою тільки поголів’я ВРХ. Тому заготівельній службі доводиться докладати чимало зусиль, щоб щодня була сировина для переробки. Працюємо в цьому напрямку не тільки з власниками худоби нашого району, а й сусідніх районів областей. ….

Про далекі перспективи говорити ще зарано. А найближчим часом, десь в січні, лютому відновить свою роботу ковбасний цех. Ми працюємо над тим, щоб і якість і товарна упаковка ковбасних виробів відповідала найвищим стандартам, а ціна була доступною кожному. І у колективу Глухівського м’ясокомбінату є всі сподівання, що вироби підприємства знайдуть прихильників на споживчому ринку.
(«М’ясопереробний комбінат відновив роботу.» Розмову вела К. Тищенко. Газета «Глухівщина», 29 листопада 2003 р.)


Читаючи інтерв’ю важко сказати, що потрібно вважати комерційною таємницею на підприємстві, а що – необхідною інформацією для суспільства. Ще, відомо, що загальна кількість великої рогатої худоби по Україні поступово зменшувалась до критичного рівня.


Глуховский мясокомбинат ждут большие перемены

- Все идет к тому, что в ближайшее время Глуховский мясокомбинат ждут большие перемены. Слухи о том, что это крупное предприятие перешло в руки сумских коммерческих структур не лишены основания, передает "Данкор online".

Как сообщил и.о. директора В. Ткач, пока есть самые общие наработки совместного предприятия. С прошлого года комбинат почти не работает, но оборудование и вся необходимая инфраструктура сохранены и готовы к использованию. Смена руководителя (раньше предприятием руководил Н. Николенко) вызвана решением учредителей. В то же время, по словам нынешнего и.о. директора, с 1 июля, возможно, появится новый.

Отсутствие стабильности на комбинате негативно сказывается на работниках, которые подолгу находятся в вынужденных отпусках за свой счет. "Мы сидим за воротами предприятия без копейки денег, — признается одна из работниц, — только потому, что так угодно кому-то из владельцев". В частном разговоре работников прозвучало сожаление, что Н. Николенко был уволен.

За первый квартал ЗАО "Глуховский мясоперерабатывающий комбинат" уменьшил объемы производства на 37, 1%, что повлекло спад промышленности в Глуховском районе. За последние четыре года большая часть мясокомбинатов Сумской области перешла под контроль коммерческих структур, которые связаны с именем губернатора Владимира Щербаня. (27 мая 2004)

Володимир Щербань був призначений на пост губернатора влітку 1999 року.

- Пищевая промышленность области была закреплена структурой под названием «Сумы-Продиндустрия». Со временем была создана структура под названием «Прогресс-Инвест», которая стала официально осуществлять менеджмент таких крупных перерабатывающих предприятий как «Белопольский сырзавод», Глуховский м’ясокомбінат, компания «Горобина», «Роменский молокозавод». Рассказывают забавный случай, когда, купив у Порошенко несколько сахарных заводов, Щербань, не таясь, собрал аграриев и предупредил: если хоть одна «падла» решится поставлять свеклу не на его предприятия, порвет как тузик грелку.

С приходом к власти Виктора Ющенко на Щербаня было возбуждено 4 уголовных дела. Это поясняется тем, что грубо «изнасилованные», лишенные собственности и денег акционеры, начали массово возникать из «схронов» и возвращаться из вынужденной эмиграции, готовые давать показания против «ката». Щербань уехал за границу.
(Национальный антикоррупционный портал. Комитет по противодействию коррупции в органах власти. antikor.com.ua, Воскресенье, 30 марта 2014 г.)


Зміна влади примусила фактичних «володарів» фінансових потоків змінюватися і ховатися. Можна припустити,що Глухівський м’ясокомбінат, знаходячись в кризі вже мало цікавив нових власників із Сум, в той час, коли вирішувалась їх подальша доля. Ходили чутки, що підприємство було віддане в заставу одному з українських банків. Але на підприємстві, можливо, ніхто не розумів масштабу процесів. «В то время было много непонятного.» висловився активний учасник подій на м’ясокомбінаті. Сьогодні можна тільки припускати за розповідями, що в той час відбувалося:

Підприємство зупинене, працівники знаходяться у відпустках за свій рахунок. Охорона пильнує. Але з якогось часу охороні затримують зарплату. Обіцяють на майбутнє. Уявіть собі – величезне, законсервоване підприємство, на якому тільки охорона, яка давно вже не получає зарплатні. Сторожа поступово ставали злодіями. Час, між іншим, йде і ситуація не змінюється. Можливо власники не з’являються і не відповідають на телефонні дзвінки. За словами очевидців охорона запускала на територію комбіната групу з газовим різаком, транспортом і потрібним інструментом. Зранку охорона випускала злодіїв і мала десь 400 грн. на одного сторожа. Взимку, щоб зігрітися, сторожа були вимушені використовувати віконні рами як дрова.

Матеріальні цінності на підприємстві поступово розбирали зацікавлені особи(Чи може тут більш доречне слово «крали»?). Один з них просто зайшов на територію м’ясокомбіната і запитав, чи можна взяти ось цей двигун з «Газелі». «Можна» посміхаючись відповів охоронник. Потім чоловік продав двигун іншій особі, якого потім спинила ДАІ і після перевірки спитала: «З якої це причини він їздить з двигуном, зареєстрованим на м’ясокомбінаті?» … .

Після великої пожежі, яка сталася в одному з виробничих корпусів, місцева влада була вимушена звернути увагу на «безпритульне» підприємство. Почали шукати власника, яким виявився вже, як було зазначено, український банк. Далі призначено ліквідаційну комісію, був об’явлений тендер. Комерційна структура може й виграла тендер і почала займатися розпродажем майна підприємства. Потім були ще скандали, знімали начальників, призначали інших. Відповідно були кривдники й ображені: Візити чорних «крутих» джипів, з’ясування, хто головний на підприємстві, навіть сутички зі стріляниною. Підключалися «еліти» різного ґатунку в боротьбі за прибуткове місце.

На колишньому підприємстві залишалось багато металу та інших цінностей. Викопували чавунні труби, кабелі, збирали все залізо , потім пригнали спеціальну техніку, руйнували виробничі корпуса. Частина прибутків віддавалась банку, схеми «лівого навару» використовувались різноманітні. Почали розбирати цегляні будівлі, трощити залізобетонні вироби. Наймані робітники, які добре працювали, наприклад на цеглі, змогли заробити в той час. Але це вже були жалюгідні залишки колись великого підприємства.


Завітайте на колишній м’ясокомбінат сьогодні, щоб побачити картину апокаліпсису. Працівники зізнаються, що руїна гнітить. Над якою все ще висить аура злодійства, жадібності, заздрості та глупства. Смерті… Розпорядник майна хотів організовувати там змагання з пейнтболу.


Тисячі тварин знайшли свій кінець на м’ясокомбінаті.

Хто втратив від знищення комбінату найбільше? Чи був він потрібен з такими потужностями І чому так сталося, як сталося? Сучасне законодавство дозволяє бути власником підприємства будь якому «грошовому мішку», який вільний у своїх діях. Інтереси місцевої громади, місцевої влади при цьому не беруться до уваги. Але ж вони чи не найбільше зацікавлені в існуючих робочих місцях та податках до місцевого бюджету. Чому місцева влада, громада, вже через це, автоматично, не може мати право голосу, вирішувати або контролювати долю підприємств, що знаходяться на її території? Автоматично десь бути співвласником , або співзасновником, спостерігачем врешті-решт. Без зайвої корупції захищати свої інтереси. Вирішувати долю території колишніх, збанкрутілих або знищених, підприємств все одно вимушена буде місцева влада.

Рейдерські захоплення підприємств в Україні дискредитують своїми діями офіційну владу, принижують і порушують права працівників цих підприємств в поступових психологічних та соціальних змінах. В комплексі і логічній довершеності законодавство по суті дозволяє домінувати принципу збагачення через насилля, корупцію, крадіжки та юридичну казуїстику, як смислу життя. Ми звикли так жити? Чи це є доказом паразитуючого в країні симбіозу великого бізнесу та влади?


Комментарии:

  • Гость | 16 июня 2015 г.

    Жуть... Не в то предприятие я когда-то вложил ваучеры на заре ваучерной приватизации(( Теперь почти 1500 акций Глуховского МК - скоррее всегопойдут коту под хвост.

  • Гость | 08 ноября 2014 г.

    Кто -то может быть позлорадствует по этому поводу, а у меня от прочитаного и увиденого навернулись слезы .Этому предприятию я отдала свои лучшие 18 лет жизни . Что бы там кто ни говорил , а коллектив на мясокомбинате был хорошим . До сих пор люди , разбросанные по всем предприятиям города Глухова и даже Украины и России , продолжают между собой встречаться. А это что -то да значит .

  • Гость | 29 сентября 2014 г.

    А его сразу сожгут,или ему дадут возможность поработать пару лет ? И где столько скота возьмут для переработки ? А собак с кошками не хватит.